Jasminka.cz - internetové knihkupectví Položek v košíku položek v košíku 0 0
Vyhledávání:

Hlavní stránka > Aminokyseliny - fyziologie, patofyziologie a jako doplněk stravy



Holeček Milan: Aminokyseliny - fyziologie, patofyziologie a jako doplněk stravy


Holeček Milan: Aminokyseliny - fyziologie, patofyziologie a jako doplněk stravy Doporučená cena: 999,- Kč
Naše cena: 849,- Kč
(sleva 15 % - ušetříte 150 Kč)

Autor: Holeček Milan
Druh vazby: Knihy - paperback
Počet stran: 296
Rozměr: 168 x 240 mm
Vydáno: 2023-01-30
Stav: Skladem v externím skladu
Datum odeslání: Do týdne

ISBN: 978-80-271-3655-1
EAN: 9788027136551
Nakladatelství: GRADA Publishing, a. s.
Sdílejte na Facebooku


V knize je vysvětlen metabolismus a úloha jednotlivých aminokyselin u různých fyziologických a patologických stavů a poskytnuty údaje o možnostech jejich uplatnění ve formě nutričních doplňků u zdravého i nemocného jedince. Výborná didakticky zaměřená publikace je doplněna 171 barevnými originálními obrázky a 38 přehlednými tabulkami. Určena je zejména medikům, lékařům téměř všech odborností, nutričním terapeutům, ale i poučeným laikům. Úvodní kapitoly pojednávají o struktuře, klasifikaci a mechanismech transportu aminokyselin přes buněčné membrány, jsou popsány zdroje aminokyselin v potravě a jejich význam pro syntézu proteinů a peptidů. Další kapitoly popisují hlavní chemické reakce v metabolismu aminokyselin. Hlavní část knihy se zabývá metabolismem jednotlivých aminokyselin a jejich úlohou při tvorbě biologicky významných látek (jako jsou histamin, serotonin, dopamin, sfingolipidy, desmosiny, polyaminy, kreatin, karnitin a karnosin), primárními a sekundárními poruchami jejich metabolismu a možnostmi terapeutického využití aminokyselin. Dále je popsán význam vybraných orgánů (střevo, střevní mikrobiom, játra, kosterní sval, ledviny, mozek a plíce) a metabolismus aminokyselin u odlišných fyziologických stavů (příjem potravy, hladovění, fyzická zátěž a stáří) a u některých nemocí (systémová zánětlivá reakce, sepse, cirhóza jater, diabetes mellitus, chronická renální insuficience a nádory). Poslední kapitola je věnována vedlejším účinkům a rizikům zvýšeného příjmu aminokyselin ve formě doplňků stravy. Kniha je tak určena jako zdroj informací o aminokyselinách nejen pro pregraduální a postgraduální studium medicíny, ale i pro výživové specialisty a nadšence, kteří aminokyseliny jako doplněk stravy konzumují.

 

Zatím nikdo nehodnotil.

Hodnotit
Hodnocení knihy

Počet hvězdiček

Jméno:
Hodnocení:
Zrušit


Nabízené knihy od stejného autora(autorky):
Holeček Milan: Zeměpis cestovního ruchu
Holeček Milan: Zeměpis světa 1, učebnice
Holeček Milan: Zeměpis světa 1, učebnice
Holeček Milan: Hrdinové zámořských objevů



© 2000 - 2024 Jasminka.cz