Jasminka.cz - internetové knihkupectví Položek v košíku položek v košíku 0 0
Vyhledávání:

Hlavní stránka > Učebnice, slovníky > Sladařství



kolektiv autorů: Sladařství


kolektiv autorů: Sladařství Doporučená cena: 1300,- Kč
Naše cena: 1105,- Kč
(sleva 15 % - ušetříte 195 Kč)

Autor: kolektiv autorů
Druh vazby: Knihy - vázané
Počet stran: 568
Rozměr: 178 x 248 mm
Vydáno: 2023-10-02
Stav: Skladem v externím skladu
Datum odeslání: Do týdne

ISBN: 978-80-87109-73-1
EAN: 9788087109731
Nakladatelství: Havlíček Karel JUDr. - Havlíček Brain Team
Sdílejte na Facebooku


V roce 2023 přichází na knižní trh druhé, doplněné a upravené vydání velmi žádané publikace „Sladařství – teorie a praxe výroby sladu“. ***** Původní kolektiv autorů, složený z pracovníků Vysoké školy chemicko- technologické v Praze, Sladařského výzkumného ústavu v Brně, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a. s., Praha a pracovníků praxe pod vedením Petra Basaře, navazuje na první vydání z roku 2015, dnes již rozebrané a velmi poptávané zásadní publikace v oboru. Vzhledem k tomu, že vývoj výroby sladu od prvního vydání knihy pokračoval rychlým tempem, doplnili autoři jednotlivé kapitoly o aktuální informace týkající se nových technologií, zařízení a vědeckých poznatků včetně odkazů na nové zdroje informací. ***** Kniha pojednává o celém procesu výroby sladu, který je základní surovinou pro výrobu piva. V úvodu je stručný přehled historie přípravy sladu od primitivní výroby v domácnostech, v době řemeslné produkce a od počátků průmyslové výroby až po současnou moderní velkovýrobu. Úvodní kapitoly jsou věnovány surovinám pro výrobu sladu, tj. vodě, nejvíce rozšířenému sladovnickému ječmeni, ale i pšenici, a dalším surovinám používaným v různých místech světa včetně charakteristiky jejich vlastností potřebných pro výrobu sladu. Největší rozsah je věnován pěstování, odrůdám a kvalitativním kritériím sladovnického ječmene. Následuje pojednání o transportních cestách a zařízeních používaných při přesunu surovin od pěstitelů, surovin a vyrobeného sladu v rámci sladoven a pivovarů a při transportu k dodavatelům. Další kapitoly podrobně popisují v procesu máčení, klíčení, sušení sladu a jeho závěrečných úprav technologické varianty výroby různých druhů sladu s dokumentací teoretických základů daného procesu, popisem a obrázky používaného zařízení, provozní a laboratorní kontroly. Následuje přehled mechanických, chemických a biochemických kvalitativních kritérií jednotlivých druhů sladu. Pozornost je věnována přirozené a kontaminující mikroflóře v průběhu skladování surovin a výroby sladu, vlivům na kvalitu sladu a piva, metodám zajištění potřebné hygieny a sanitace v rámci výroby sladu. Závěrečné kapitoly jsou věnovány novým poznatkům o možném přínosu zdraví prospěšných, a naopak zdraví škodlivých látek do výroby a kvality piva. V knize je použito platné nové chemické názvosloví. Jsou uváděny nejen běžné kontrolní, ale i speciální fyzikálně chemické a biochemické metody a jejich význam pro optimální výrobní postup a kvalitu sladu. Velká pozornost je věnována enzymovým procesům probíhajícím při výrobě sladu a významu enzymových biokatalyzátorů sladu pro proces výroby a kvalitu piva. Podrobně jsou rovněž hodnoceny požadavky na kvalitu ječmene i sladu a vhodnost technologických postupů pro výrobu sladu pro zajištění požadavků zeměpisně chráněného fenoménu České pivo. ***** Každá kapitola je doplněna velmi bohatým seznamem literárních odkazů především z posledních deseti let a obsáhlými rejstříky. ***** Kniha je svým pojetím a rozsahem určena studentům bakalářského, magisterského a doktorského studia pivovarského oboru na vysokých školách, pracovníkům sladařské a pivovarské praxe i spolupracujících institucí, kteří podle hloubky potřebných poznatků a informací mohou si vybírat určité partie jednotlivých kapitol podle potřeby získání určitých informací.

 

Zatím nikdo nehodnotil.

Hodnotit
Hodnocení knihy

Počet hvězdiček

Jméno:
Hodnocení:
Zrušit


Nabízené knihy od stejného autora(autorky):
kolektiv autorů: 100 pokladů České republiky: Hrady a zámky
kolektiv autorů: 100 pokladů naší planety: Hrady a zámky
kolektiv autorů: 100 pokladů naší planety: Města
kolektiv autorů: 1000 slov a obrázků
kolektiv autorů: 112 věcí, které byste měli stihnout před smrtí
kolektiv autorů: 1: 70T(125)-Vysokomýtsko, Skutečsko (cyklomapa)
kolektiv autorů: 20 úžasných divů přírody
kolektiv autorů: 20 úžasných divů světa
kolektiv autorů: 25 let české transformace
kolektiv autorů: 30 minut v kuchyni - Chutně, snadno a bez námahy aneb více než 80 receptů,
kolektiv autorů: 30 minut v kuchyni - Levně, rychle a s chutí aneb více než 80 receptů, kter
kolektiv autorů: 30 minut v kuchyni - Rychle, jednoduše a bez nádobí aneb 95 chutných recept
kolektiv autorů: 305 zajímavých zapojení - 2.díl
kolektiv autorů: 444 historických měst a městeček České republiky
kolektiv autorů: 50 experimentů na doma i na chatu
kolektiv autorů: 50 věcí, které jsem ti měla říct - Rady do života
kolektiv autorů: 52 úžasných víkendů
kolektiv autorů: A2 Key 2 Student´s Book without Answers
kolektiv autorů: Aargh! 13 - komiksový sborník
kolektiv autorů: Aargh! 22 - komiksový sborník
kolektiv autorů: LEGO® DREAMZzz™ Cooper v akci!
kolektiv autorů: LEGO® Harry Potter™ Souboj s mozkomory
kolektiv autorů: LEGO® NINJAGO® Císařský bojovník
kolektiv autorů: LEGO® Star Wars™ Mandalorianští bojovníci
kolektiv autorů: N&N Czech-German Bookmag winter & spring 2023/2024



© 2000 - 2024 Jasminka.cz